Photosynthesis - място за фотография, хора и идеи

Фотоизложба и филм “Чадар – сянка от стъкло” на Герасим Величков

  29.11.2010

  На 2.12.2010 г. от 18.30 ч. в Клуба на архитектите на ул. “Кракра” № 11, ще се открие фотоизложбата и ще се състои премиера на едноименния филм “ЧАДАР – СЯНКА ОТ СТЪКЛО”.

  Автор е Герасим Величков - Джери, най-добрият познавач на Тибет и Хималаите в България.
  Неуморим скитник с множество пътувания до рядко посещавани кътчета по света, сред които джунглите на остров Борнео и Амазония, водопадите в сърцето на Венецуела, върховете на Централна Африка, Северна Америка и ледените земи на Патагония, Аляска и Шпицберген, остров Пасха, нос Хорн, Пакистан и Западен Китай, са само част от безкрайния списък.


  В 45 фотографии от едно интересно и трудно пътуване до Кашмирските Хималаи - Северна Индия, Джери разказва за зимната експедиция, която предприема, заедно с приятеля си Ники Генов.
  За да достигнат своята цел - затънтената област Занскар, населявана от шепа планинци, където традиционният начин на живот се пази и днес, двамата преминават през замръзналите каньони на река Занскар, приток на Инд. Несигурният лед по речното корито е единственият път, по който може да се проникне там през зимата. Освен за суровите зимни красоти на Хималаите, изложбата е и разказ за хората, обитаващи този трудно достъпен край и показва моменти от драматизма по преодоляването на необикновения маршрут.


  След откриването на изложбата ще бъде показан филма "КАКВО ТЪРСИ БУДА В ХИМАЛАИТЕ?" (2006) – 27 мин

  Изложбата ще продължи до 12 декември 2010 г.

  По време на изложбата на 6 и 9 декември от 18 ч. ще бъдат прожектирани шест филма за Тибет, Ладак, Венецуела, Пакистан и будизма в Хималаите на същия автор.

  Понеделник, 6 декември, 18 ч.

  1. ДА СЕ ПРЕЧИСТИШ В ХИМАЛАИТЕ ( 2008 ) - 27 мин.
  Сивотата на зимен Ладак се разчупва от чести будистки празници, съпроводени с цели театрални преставления. Фестивалът Спиток Густор изпълва зрителя не само със странни цветове и звуци, но и с  изненадващи мисли.
  2. В ПАКИСТАН ПЛАНИНАТА ОТИВА ПРИ МОХАМЕД (2010) – 30 мин.

  Ледниците в Каракорум са дълги и трудни за преминаване. Отвъд тях, в подножието на Хиндукуш,  живее малко известна народност с особен бит и традиции.

  3. КАЙЛАШ - ОСТА НА ВЯРАТА (2010) – 23 мин.
  Свещената планина в Тибет е притегателен център за поклонници от няколко религии. Пътят на пилигримите води „през трудностите към звездите”.


  Четвъртък, 9 декември, 18 часа

  1. РЕКА ОТ КОСИТЕ НА ШИВА (2006) – 27 мин.
  В цяла Индия, да се стигне до изворите на великата река Ганг, се счита за специална привилегия. Всяка пролет потоци от хора се устремяват натам, а заедно с тях и ние.

  2 НЕБЕСНИТЕ КЛАДЕНЦИ НА КАНАЙМА (2010) – 25 мин.
  Венецуела крие в себе си чудновати природни творения - плосковърхи плата, между които препускат буйни реки, а от шеметните им отвесни скали се изливат ефирни водопади.

  3. ЧАДАР - СЯНКА ОТ СТЪКЛО (2010) – 30 мин.


   

  В помощ на всички, които искат да научат малко повече за Ладак и Занскар, ви предлагаме със съкращения глава от книгата „Свещени Места по света от Юкатан до Хималая”, където спътникът на Джери – Николай Генов описал пътуването на двамата по ЧАДАР.
  Можете да изтеглите в pdf формат ОТТУК

   

  Бъдете добре дошли!

ОЩЕ НОВИНИ
NIKON   CANON   OLYMPUS   PENTAX   BENQ   SONY   TAMRON   LOWEPRO   VELBON   HAMA   LUMIQUEST   CASELOGIC   PRETEC   SCANDISK   EPSON   Bowens  
SANYO   HP   PANASONIC   FUJITSU SIEMENS   EIZO     MEMOREX   EFILM   TOKINA   SIGMA   SEKONIC   VISATEC   LENSBABIES   B+W   Apple   Zeiss