Photosynthesis - място за фотография, хора и идеи

Фотографска изложба ''Светът на L.P.'' – 16-31 март, София

  12.03.2010  Изложбата представя резултати от авторския проект на Антоан Божинов, който в продължение на месеци обикаля из страната и посещава местата, където живеят и работят малките хора, като ги снима и взима интервюта от тях.

  Изложбата се организира от Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" и е подкрепена от Фондация "Работилница за граждански инициативи", направена с активното съдействие на Национална организация "Малки български хора”. 

  Откриване: 16-ти март (вторник), 18.30 ч.
  галерия "Алма Матер", фоайето на входа на Ректората към ул. "Шипка"


  Светът на L.P. – това е светът на малките хора. Същият свят, в който живеем и ние, “големите”. Виждаме ги рядко. Защо? От една страна, общите пространства не са съобразени с техните нужди. Което затруднява извършването на съвсем прости действия като пазаруване, достъп до здравни заведения, държавни и общински сгради, ползване на градския транспорт. От другата е неприятното сепване, ироничните погледи, подхвърлените реплики и неприязън, които срещат навън.

  Те си приличат в едно – ниския ръст. Който е следствие на повече от 350 заболявания, понякога и на лекарски грешки. Имат много и различни здравни проблеми, които се задълбочават с възрастта повече, отколкото при другите. Но не можем да ги наречем “болни хора”. Не можем да им лепим етикети и да ги маргинализираме. Какъв е броят на малките хора в България? – няма статистика. Може да са двеста, триста, хиляда...

  Тази изложба си поставя скромната задача да изведе от анонимност, доколкото може, малките хора в България. Да покаже истината, такава, каквато е – те са в малкия и големия град, на село и в столицата, а не само в цирка, филмите и реалити шоутата. Те са инженери, лекари, икономисти, както и обитатели на социални заведения, безработни, семейни или самотни, т.е. - като всички други. Но им е по-трудно, отколкото на много други. Нека свалим част от товара им, тази част, която зависи от нас.  Изложбата "Светът на L.P." е финансирана от Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Общностно развитие и гражданско участие, фонд "Хората решават"" с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа".

  Първото представяне на изложбата беше по време на Международните фотографски срещи в Пловдив, след това в зала "Кутловица" в Монтана през ноември 2009, а на 11 февруари 2010 г. беше открита в ХГ "Илия Бешков" - Плевен.

  Периодично са публикувани статии в списание “За хората”. Първият материал от юни 2009 г можете да видите ТУК.
  Повече снимки можете да видите ТУК.

ОЩЕ НОВИНИ
NIKON   CANON   OLYMPUS   PENTAX   BENQ   SONY   TAMRON   LOWEPRO   VELBON   HAMA   LUMIQUEST   CASELOGIC   PRETEC   SCANDISK   EPSON   Bowens  
SANYO   HP   PANASONIC   FUJITSU SIEMENS   EIZO     MEMOREX   EFILM   TOKINA   SIGMA   SEKONIC   VISATEC   LENSBABIES   B+W   Apple   Zeiss