Photosynthesis - място за фотография, хора и идеи

Карнавал - истории в картинки от Пенка Динчева и Нагледна - 31.10 - 21.11.12

   Карнавал / истории в картинки

  Карнавал - истории в картинки
  За харесването, споделянето и честността

  31.10 - 21.11. 2012

  Откриване: 31.10.2012, 19.00 – Фотосинтезис Арт Център, бул. В. Левски 57

   

  Само месец преди дългоочаквания Край на света, две от най-използваните думи в световен мащаб са like и share (с българските им еквиваленти лайквам и шервам). В геометрична прогресия се увеличава броят на хората, всекидневно харесващи и споделящи – лични статуси, новини, събития. Думи, музика, картинки. Малки и големи неща, които идват, докосват ни и си отиват. Естествена потребност от споделяне ли е това - да присядаме с другите край огъня, на седянка пред къщата, в кръчмата около шишето ракия? Да препредаваме и дооформяме историите и творчеството по свой начин, да бъдем част от цялото? Завръщане към Началото, към общото?
   
  В същото това време медийната среда е все по-наситена с кампании в защита на авторството и за забрана на споделянето. Творецът трябва да получава адекватно заплащане за изработеното, да. Но къде е границата, прекалените забрани не затварят ли Автора в клетка, недосегаем, далеч от хората? Не става ли изкуството твърде изкуствено? А можем ли с прекомерното споделяне да убием и изгубим Автора? Кое е честно?

  Карнавал – истории в картинки е проект на НАГЛЕДНА, който всъщност не се опитва да отговори на тези въпроси. Може би е едновременно въпрос и отговор. Или нито едното. Всичко започва с един писател, един дизайнер и една корица на нова книга, която, оказва се, не е подходяща за канадския пазар. Рауи Хадж, Райчо Станев, Карнавал – сътрудничество и приятелство, започнало с втората книга на Рауи, преведена на български език (Хлебарка). Книгата вдъхновява картина, която - вместо като корица - заживява отделен живот и на свой ред дава идеята Райчо, Ани, Пенка, Радо и Евгени да фантазират и опишат свои приятели (с техни конкретни черти и навици) като различни животни, част от Големия Карнавал. Кратките истории са споделени с Пенка Динчева, която ги претворява в двадесет и четири картини.

  Животът на карнавалните ни герои продължава и след настоящия визуален сборник, тепърва ще разбираме как. В случай че не дойде Краят на света. Няма да е честно. Защото ни харесва и искаме да го споделим с вас, по един или друг начин. Това е само Началото на Карнавала.


   

ОЩЕ СТАТИИ
NIKON   CANON   OLYMPUS   PENTAX   BENQ   SONY   TAMRON   LOWEPRO   VELBON   HAMA   LUMIQUEST   CASELOGIC   PRETEC   SCANDISK   EPSON   Bowens  
SANYO   HP   PANASONIC   FUJITSU SIEMENS   EIZO     MEMOREX   EFILM   TOKINA   SIGMA   SEKONIC   VISATEC   LENSBABIES   B+W   Apple   Zeiss